Cham Island | De moeite waard of niet?

Voor de kust van Hoi An ligt een eilandengroep die door de toegenomen populariteit inmiddels een behoorlijk graantje meepikt van het toerisme.

Ik heb het over Cham Island. Een opkomende hotspot.

Afhankelijk van het jaargetijde kun je hier heerlijk snorkelen, duiken en strandhangen of in geval van het verkeerde jaargetijde heb je hier helemaal niets te zoeken.

Maar daarover later meer.

Cham Island’s Hon Lao is het grootste eiland van de acht en is begroeid met dicht bos en omringd door fraaie stranden. Het heeft ook nog steeds een interessant vissersdorp waar de tijd lijkt stil te staan.

Maar daar zal snel verandering in komen.

De Vietnamezen hebben gekeken naar hun Thaise broeders en zusters en weten inmiddels dat eilanden toeristische trekpleisters zijn die de kassa laten rinkelen.

Ontwikkeling gaat daarom de laatste tijd snel wat de eens zo onaangetaste eilandgemeenschappen voorgoed zal veranderen.

Een paar jaar geleden was het nog moeilijk om een plek voor de nacht te vinden maar op het moment van schrijven zijn er al tal van homestays en hotels te vinden. Het wachten is nu op de grote resorts maar ik hoop eigenlijk dat dat nog lang gaat duren.

Persoonlijk vind ik het eiland minder geschikt voor een lang verblijf maar als dagtrip is Cham Island meer dan de moeite waard. Ik stel voor dat je je accommodatie ergens aan de stranden Cua Dai of An Bang Beach zoekt of in de oude stad van Hoi An.

kaart van de cham eilanden

Beste reistijd voor Cham Island

Het kan spoken in deze regio van Vietnam en het regenseizoen is hier heftiger dan op andere bestemmingen. Tussen september en februari kun je een bezoek aan Cham Island dan ook beter overslaan. De zee is ruw, het zicht onderwater slecht en het kan zelfs een beetje fris zijn.

De beste reistijd is in de maanden maart t/m augustus. De zee is kalm, het is heerlijk zonnig weer en de stranden liggen er pico bello bij. Dit zijn ook de maanden om te gaan duiken.

Prima voor de zomervakantie dus..

Tijdens de zomermaanden organiseren we veel familiereizen door Vietnam. We plannen vanwege het weer in deze maanden vaak extra dagen in Hoi An zodat onze reizigers optimaal van het strand kunnen genieten. Op verzoek regelen we ook snorkel en duiktrips naar de Cham eilanden.

Hoe je er komt

De meesten van jullie zullen Cham Island bezoeken met een georganiseerde duik of snorkel tour. In dat geval wordt je bij je hotel opgehaald en hoef je verder niets anders te doen dan genieten.

Wil je op eigen gelegenheid dan kun je met de langzame maar goedkope ferry of met een speedboot.

Ferry

De ferry is langzaam en waarom je deze nog zou willen gebruiken is mij een raadsel maar goed. Hij gaat 1 keer per dag en vertrekt rond 08.00 vanuit de Cua Dai Port. Kom je vanuit Hoi An Ancient Town dan kun je ook ervoor kiezen om op te stappen aan de rivier bij An Hoi Port. De overtocht duurt 1,5 tot 2,5 uur.

Speedboot

Lekker snel ( 30 minuten ) is de speedboot. Tickets koop je gemakkelijk direct bij je hotel of een reisbureautje vlakbij.

Tours

De beste manier blijft met een georganiseerde tour. Je hoeft zelf niets te regelen en de operator kent de beste plekken om te snorkelen en dropt je op de mooiste strandjes.

Het gezegde ‘’goedkoop is duurkoop’’ gaat wel op dus doe wat onderzoek vooraf. Het is gewoon niet leuk om met 50 man op een boot te zitten en in plaats van koraal de verbrande benen van 10 andere mensen te zien tijdens het snorkelen.

De duikscholen bieden de beste trips aan en je kunt dan kiezen voor snorkelen of duiken.

Ik raad Blue Coral Divers aan als je een goed georganiseerde trip wilt.

Entreegeld

In 2020 is er een entree in het leven geroepen om het eiland te mogen bezoeken. De kosten zijn $4 per persoon en met deze gelden kan de lokale overheid de natuur beter beschermen en onderhouden. 

Wat te doen op Cham Island?

Duiken

Vietnam is niet de meest indrukwekkende duikbestemming in Azië maar Cham Island staat wel bekend als een goede duiklocatie mits je in het juiste seizoen komt. Cham Island is onderdeel van een National Marine Park en het koraal is daarom in goede conditie.

Een trip met een duikschool bestaat meestal uit twee divesites met een goede lunch tussen de duiken door.

duiken bij de cham eilanden

Snorkelen

Zoals gezegd is het koraal in goede conditie rond de Cham eilandengroep en dat is altijd goed nieuws voor de snorkelaars onder ons. Vanuit Hoi An kun je het beste mee met een trip van een duikschool maar verblijf je op Cham Island zelf dan kun je ook terplekke een tour regelen.

Scooteren over het eiland

Je weet inmiddels denk ik wel dat je een Vietnamees rijbewijs nodig hebt om goed verzekerd rond te rijden maar dat terzijde kiezen veel toeristen om zelf rond te rijden.

Er is weinig verkeer en het blijft de beste manier om het eiland en haar stranden te verkennen. Houd rekening met steile hellingen.

Wil je liever niet zelf rijden dan kun je een ‘’Xe Om’’ ( motortaxi ) inhuren.

Bai Lang Village

Dit is het grootste visserdorp op Cham Island en dit is waar de veerboten aankomen. Je vind er souvenirwinkels, homestays, restaurants en het strand Bai Ong. 

Bai Huong Village

Voor een meer autenthieke ervaring bezoek je het dorpje Bai Huong. Dit is nog steeds een echt vissersdorp met nauwe steegjes met overal netten en de geur van vis. Het dorpje is gelegen in het zuidwesten van Cham Island en is gemakkelijk te bereiken per scooter. 

Stranden

Cham Island heeft een aantal fraaie stranden maar je hebt waarschijnlijk niet genoeg tijd om ze allemaal te bezoeken.

De boten komen aan bij het strand Bai Lang en wetende dat de meeste mensen lui zijn om zich te verplaatsen is dit ook het meest drukke strand. Beter zak je gelijk iets af naar de zuidelijker gelegen stranden.

Mooiste stranden

De beste stranden op Cham Island zijn Bai Xep en Bai Bim. Relatief rustig, prachtig goudgeel zand en kalm kristalhelder water ( maart t/m augustus ).

strand cham island

De moeite waard of niet?

Als dagtrip, ja.

Als paradijselijke island escape, nee.

Cham Island is leuk om op te nemen in de reis als je tijdens de zomermaanden Vietnam bezoekt.

Voor echte paradijsjes tijdens de wintermaanden moet je in het zuiden zijn. Bijvoorbeeld de prachtige An Thoi Archipel en de Con Dao eilanden. Bekijk ook eens dit handige overzicht met alle eilanden in Vietnam voordat je je route verder gaat invullen.

Meer inspiratie voor je reis naar Vietnam...

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.