Kosten van een vakantie naar Vietnam | Een compleet budget overzicht - verrassendvietnam.nl

Kosten van een vakantie naar Vietnam | Een compleet budget overzicht

kosten van een vakantie in Vietnam

Als je dit leest ben je waarschijnlijk al druk bezig met het plannen van je reis naar Vietnam. Het vaststellen van een reisbudget is dan waarschijnlijk één van de belangrijkste dingen die je kunt doen tijdens de reisvoorbereiding

Daarom probeer ik in dit artikel antwoord te geven op de veel gestelde vraag ‘’wat kost een vakantie naar Vietnam?’’. Voor iedereen zal dit natuurlijk verschillend zijn maar over het algemeen kunnen we reizigers onderverdelen in 3 groepen.

Budgetreizigers en backpackers, gemiddelde reizigers en (semi) luxe reizigers. Ik bekijk de kosten die je gaat maken voor vertrek en eenmaal in het land zelf. Ook kun je hier lezen wat het verschil in kosten is tussen een georganiseerde rondreis en als je zelf alles vastlegt.

Kosten voor vertrek

Welk budget je ook vaststelt, de kosten voor vertrek zullen voor iedereen vrijwel hetzelfde zijn. Met als enige verschil misschien de prijs van het vliegticket.

Kosten van vliegtickets

Er gaan vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar Vietnam en je hebt dus altijd ergens een overstap. De duur van de overstap bepaald vaak mede de prijs. Zo zijn vluchten met een lange overstaptijd vaak een stuk goedkoper maar natuurlijk ook minder comfortabel. Over het algemeen varieert de prijs van een ticket tussen de 450 en 900 Euro. Nemen we daar het gemiddelde van dan kom je op een prijs van 675 Euro. Uit mijn ervaring blijkt dat dit wel een goed uitgangspunt is.

Andere factoren die meespelen in de prijs

  • De periode waarin je gaat
  • De luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt
  • Het land van waaruit je vliegt

Soms kan het ook goedkoper zijn om een ticket naar Bangkok te boeken, daar een dag te blijven en dan met een prijsvechter naar Vietnam te vliegen.

Visumkosten

Er van uitgaande dat je Vietnam binnenkomt via één van de internationale luchthavens en een maandvisum neemt is de voordeligste manier om gebruik te maken van een visa on arrival service. Je betaalt online eerst 12,50 euro voor de autorisatiebrief waarna je op het vliegveld nog 25 Amerikaanse Dollars aan stempelkosten kwijt bent.

Op mijn visum Vietnam pagina kun je direct de aanvraag doen.

Totaal afhankelijk van wisselkoers: € 32

Inentingskosten

De GGD beveelt aan om je in te enten tegen DTP en Hepatitis A . Het gebruik van Malaria pillen is niet noodzakelijk. lees meer over de aanbevolen en noodzakelijke inentingen voor Vietnam.

De kosten die zij hanteren:

  • Consult: €21,20 of €31,20 (avondconsult)
  • Vaccinatieboekje: €3,00
  • ​Vaccin DTP: €22,80
  • Vaccin Hepatitis A: €47,70

Totaal: €94,70

Nu je weet wat de noodzakelijke uitgaven zijn voor vertrek hebben we een redelijk beeld van de kosten waar alleen het vliegticket het totaalplaatje nog kan veranderen.

Totale kosten voor vertrek

  • Vliegticket: €675
  • Visum: €43
  • Inentingen: €94,70

Totaal: €812,70

Kosten ter plaatse in Vietnam

De kosten die je in Vietnam zelf zult maken is waar de grootste verschillen in zullen zitten. Je kunt hier met een heel laag budget gemakkelijk rondkomen maar het is ook mogelijk om flink te spenderen. Met name de keuze die je maakt voor hotels is waar de verschillen zitten.

Vervoerskosten 

Het vervoer in Vietnam is goedkoop. Zo vlieg je meestal al met een binnenlandse vlucht tussen de €30-60 euro. Een busreis komt gemiddeld op €10 en een ritje met de trein ligt tussen de €5-€30 afhankelijk van de afstand en het type zit of slaapplaats. Wil je bepaalde delen reizen met een auto inclusief chauffeur dan kun je rekenen op zo’n €90 per dag.

Overnachtingskosten

Dit is waar je het zo goedkoop of duur mogelijk kunt maken. De keuze aan goede hotels, hostels en resorts is enorm in Vietnam en voor ieder budget zijn er perfecte plekjes te vinden. Hostels kosten meestal €5 per nacht op een gedeelde slaapzaal. Goedkope hotels met goede kamers zijn er al te vinden vanaf €10 per nacht per kamer. Wil je iets meer luxe reken dan op een gemiddelde prijs van €30 per nacht. In het luxe segment kun je rekenen op prijzen vanaf €80 oplopend tot enorme bedragen van €600 per nacht.

Eten en drinken

Wie geld wilt besparen eet het beste zoveel mogelijk bij lokale restaurantjes. Een maaltijd kun je meestal al krijgen vanaf €1. Een heerlijke banh mi ( belegd stokbrood ) kost vaak zelfs minder dan een Euro. Simpel westers eten kun je krijgen vanaf €4 voor een maaltijd. Een pizza kost gemiddeld rond de 7 euro. Wil je je tegoed doen aan verse vis en andere lekkernijen uit de zee reken dan op €10 per persoon. Leuk uit eten in een sfeervol restaurant begint bij een prijs van €15 per persoon afhankelijk van de locatie en het menu.

Nu we de belangrijkste uitgaven gehad hebben kunnen we eens kijken wat de gemiddelde kosten per dag zijn afhankelijk van de verschillende type reizigers. Naast de hierboven beschreven kostenposten voeg ik ook tours, entreegelden, uitgaan en overige kosten toe. De kosten in de tabel zijn een aardige indicatie van wat je kunt verwachten. 

Gemiddelde kosten per dag 

Categorie

budget reiziger

Midrange reiziger

Luxe reiziger

overnachten

€5-10

€10-20

30-50

eten en drinken

€5

€7

€15

vervoer

€2,50

€5

€10

tours

€5

€7,50

€10

entreegelden

€2,50

€2,50

€5

uitgaan

€2,50

€5

€10

overige

€2,50

€7,50

€10

totaal

€27,50

€44,50

€100

* De kosten zijn een gemiddelde per persoon 

Reis je met twee personen dan geef je per persoon waarschijnlijk minder uit dan te zien in de tabel. Het blijft natuurlijk gissen maar ik denk dat ​als je het bedrag vermenigvuldigt met 0.7 je redelijk uitkomt. 

Verschil tussen een georganiseerde reis en zelf alles vastleggen

Ben je aan het dubben of je je vakantie zelf gaat organiseren of misschien gebruik wilt maken van een groepstour of privé reis? Dan is het kostenplaatje waarschijnlijk niet de meest doorslaggevende factor. Maar enig inzicht in het verschil in kosten kan denk ik wel van pas komen. Ik ga bij de vergelijking tussen een groepsreis en een zelf georganiseerde reis uit van een reisduur van 3 weken.

Ik kan hieronder slechts een indicatie geven. Vraag bij ons een offerte aan die helemaal aansluit op je wensen. Stuur daarvoor een mail naar info@verrassendvietnam.nl.

Georganiseerd

Prijs p/p

Zelf georganiseerd

Prijs p/p

Reissom

€1600

Vliegtickets

€675

Vliegtickets

€675

Visumkosten

€43

Visumkosten

€43

Vaccinaties

€94,70

Vaccinaties

€94,70

Overnachten

€420

Overnachten

Inclusief

Eten en drinken

€447

Eten en drinken

€210

Vervoer

€105

Vervoer

Inclusief

Tours

€157,50

Tours

Inclusief

Entreegelden

€52,50

Entreegelden

Inclusief

overige

€157,50

Overige

€300

Totaal

€2922,70

Totaal

€2152,20

* Denk ook na over het afsluiten van een reis en annuleringsverzekering

Denk je dat ik ergens de mist ingegaan ben met de berekening laat het dan weten in de berichten onderaan de pagina. Zo kan ik ervoor zorgen dat de meest accurate informatie op de pagina komt te staan om andere lezers een beter beeld in de kosten van een vakantie naar Vietnam te geven.

Download de reisgids voor Vietnam

Download het gratis Ebook en plan een absolute droomreis!

62  pagina's met de beste tips, praktische informatie en inspiratie. Ideaal voor op je tablet of smartphone.

Leave a Comment: