Vietnam oorlog bezienswaardigheden

De naam van Vietnam roept bij velen waarschijnlijk beelden op van een door oorlog geteisterd land. En inderdaad heeft de bevolking van dit prachtige land een hele hoop te verduren gehad. De Chinezen, de Fransen, de Japanners en de Amerikanen.

Allen hebben zij het Vietnamese grondgebied gebruikt om oorlog te voeren. Tel daarbij jaren van streng communisme bij op en je begrijpt waarom Vietnam pas sinds midden jaren 90 uit het dal klimt.

Het is dus niet verwonderlijk dat je over de hele lengte van het land een groot aantal Vietnam oorlog bezienswaardigheden tegen komt waar je kunt leren over de oorlogsvoering, slachtoffers, winnaars en gevechtstechnieken. 

Vietnam oorlog bezienswaardigheden

In dit artikel kun je lezen wat de belangrijkste Vietnam oorlog bezienswaardigheden zijn en waar je ze kunt vinden.

Wat opvalt, is dat de informatie op deze bezienswaardigheden vaak erg beperkt is waardoor je zonder gids vaak maar flarden van informatie oppikt.

Een reisgids met uitgebreide informatie over de oorlog kan dan zeker van pas komen om je in te lezen voordat je één van deze bezienswaardigheden bezoekt. 

Vietnam oorlog bezienswaardigheden in het zuiden

Kokosnootgevangenis

De kokosnootgevangenis op het eiland Phu Quoc werd in 1949 gebouwd door de Fransen met als doel om hier politieke gevangenen te huisvesten. Tijdens de Vietnam oorlog werd de gevangenis gebruikt door de Zuid Vietnamese regering om gevangen Viet Cong soldaten en belangrijke figuren van de Noord Vietnamese regering te huisvesten. Omstandigheden waren erbarmelijk en er zijn bewijzen gevonden van ernstige martelingen. Na de hereniging van Noord en Zuid Vietnam werd de gevangenis gesloten en opengesteld voor het publiek.

De kokosnoot gevangenis op Phu Quoc

De kokosnoot gevangenis op Phu Quoc. Foto: Frank Fox

Con Dao gevangenissen 

De gevangenissen op het grootste eiland Con Son in de Con Dao archipel volgt het zelfde verloop als de gevangenis op Phu Quoc. Ook begonnen door de Fransen om belangrijke Communistische denkers en leiders gevangen te zetten. Onder hen waren bijvoorbeeld Vo Thi Sau en de latere president Ton Duc Thang. Ook hier zijn ernstige martelpraktijken aan het licht gekomen die onder andere plaatsvonden in de beruchte tijgerkooien. De praktijken werden tijdens de Vietnam oorlog al gepubliceerd in Time Magazine nadat een Amerikaanse congreslid naar buiten kwam over wat hier gebeurde.

Voor meer informatie lees mijn artikel over de Con Dao Gevangenissen.

con dao gevangenis complex

Een blik in de tiger cages van een gevangenis op Con Dao

Reunification palace

Het herenigingspaleis in Ho Chi Minh City was tijdens de Vietnam oorlog de werkplek van de Zuid Vietnamese president. Het was het beeld van de ‘’val van saigon’’ toen Noord Vietnamese tanks door het hek heen braken op die beroemde 30 april 1975. Tegenwoordig is het één van de belangrijkste trekpleisters voor toeristen die de stad bezoeken. In het paleis kun je leren over het verloop van de oorlog en de rol van het paleis ervoor, tijdens en erna. De informatie in het paleis is echter erg karig en er is geen goede route die je door het paleis leidt. Ga je zonder gids dan zul je er niet veel opsteken. Vraag dus om een gids als je je entreebewijs koopt. 

herenigingspaleis in Ho Chi Minh City

War remnants museum 

Het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City is een museum dat waarschijnlijk door iedereen bezocht zal worden tijdens een bezoek aan de stad. Op de buitenplaats zie je legervoertuigen als helicopters, bommenwerpers en tanks. Ook is er een stuk gevangenis nagebouwd wat de gruweldaden op Con Dao en Phu Quoc tentoonstelt.

Binnen heb je verschillende zalen waar voornamelijk foto’s tentoongesteld zijn met daarop de effecten van de Amerikaanse inmenging. Zo is er onder andere een hele zaal gewijd aan de effecten van het gebruik van Agent Orange. Het chemische ontbladeringsmiddel dat zoveel leed veroorzaakt heeft en waarvan de effecten in pasgeborenen nog steeds aanwezig kunnen zijn.

Het museum is prima zonder gids te bezoeken. De verschillende zalen en de volgorde van foto’s maakt dat het verloop goed te volgen is. Verwacht echter een eenzijdig beeld. Dat van de Noord Vietnamese overwinnaars. De gruweldaden die het Noord Vietnamese leger heeft gepleegd op de inwoners van Zuid Vietnam blijft geheel onbelicht.

Het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City

Het tunnelcomplex van Cu Chi

De Cu Chi Tunnels is voor veel bezoekers van Vietnam een bezienswaardigheid die het meest tot de verbeelding spreekt. De guerrilla technieken van de Viet Cong die vanuit de tunnels verrassingsaanvallen uitvoerden waren een knap staaltje oorlogsvoering. De tunnels zijn groter gemaakt zodat wij er ook een kijkje in kunnen nemen. Een gids is een must als je een goed beeld wilt krijgen van het hoe en waarom van de tunnels. Een halve dag tocht naar de tunnels is een echte aanrader.

Lees meer over de Cu Chi Tunnels en hoe je er komt.

Cu Chi Tunnels in beeld

Het beroemde tunnelstelsel in beeld

Vietnam oorlog bezienswaardigheden in de centrale regio

My Lai 

Het bloedbad van My Lai dat plaatsvond op 16 maart 1968 heeft vele mensen geschokt. Het was ook een gebeurtenis die de al geringe steun van het Amerikaanse volk voor de oorlog verder afbrokkelde. Een peloton Amerikaanse soldaten was die dag op een Search and Destroy missie nadat zij vernomen hadden dat het dorp overgenomen was door Viet Cong soldaten. In plaats van Viet Cong troffen zij enkel burgers aan, voornamelijk vrouwen en kinderen. De daaropvolgende staat van waanzin bij het peloton is onbegrijpelijk. Verkrachtingen, martelingen en het executeren van vrouwen en kinderen maakt dit één van de ergste oorlogsmisdaden van Amerikaanse troepen in Vietnam. Het bloedbad eindigde toen een Amerikaanse piloot zijn helikopter tussen de eigen troepen landde en dreigde het vuur te openen op de moordende soldaten.

Hoge militaire leiders hebben geprobeerd de zaak in de doofpot te stoppen totdat soldaat Ron Ridenhour via via achter het gebeuren kwam en een brief schreef aan president Nixon. De brief werd genegeerd totdat onderzoeksjournalist Seymour Hersh erachter kwam en het schandaal de voorpagina’s haalde.

Het My Lai monument ligt een aantal kilometer buiten de stad Quang Nai en is het beste te bezoeken als dagtocht vanuit Hoi An. Verwacht wel veel tijd op de weg door te brengen. Het is namelijk zo’n 3 uur heen en 3 uur terug. Een andere optie is om te overnachten in Quang Nai zelf en een bezoek aan My Lai te combineren met de lokale stranden en misschien en tripje naar het eiland Ly Son.

Hue en omgeving

De oude keizerlijke stad Hue was het strijdveld voor één van de langste en bloederigste gevechten tijdens de Vietnam oorlog. De aanval tijdens het TET offensief op de stad door de Viet Cong en het daaropvolgende bloedbad dat zij aanrichtten onder de burgers heeft diepe sporen achtergelaten. Nog steeds zie je de kogelgaten in de muren zitten maar het zijn toch voornamelijk de bezienswaardigheden iets buiten Hue die de bezoeker trekt.

De DMZ

De Demilitarized Zone is een gebied rond de oude grens tussen Noord en Zuid Vietnam. Het is ook een gebied waar vele gevechten plaatsvonden. Veel dag tours vanuit Hue bezoeken de DMZ maar er is niet echt veel te zien kwa oorlogsverleden. De omgeving is wel erg mooi en een combinatie met een bezoek aan de Vinh Moc Tunnels maken de trip de moeite waard.

De Vinh Moc Tunnels

In tegenstelling tot de Cu Chi Tunnels in het zuiden van Vietnam werden de Vinh Moc Tunnels niet gebruikt voor verrassingsaanvallen. De Vinh Moc tunnels diende voornamelijk als schuilplaats voor burgers tijdens de vele bombardementen in de regio. Het is een indrukwekkend stelsel waar mensen veel tijd doorbrachten. Als je de omgeving rond de DMZ verkend is dit een bezienswaardigheid die als eerste op je lijst moet staan. Tours zijn goed te doen vanuit Hue maar ook vanuit Dong Hoi of Phong Nha.

Vinh Moc Tunnels

Ingang van een tunnel. Foto: Paul Arps

Vietnam oorlog bezienswaardigheden in het noorden

De Ho Chi Minh Trail

De Ho Chi Minh Trail was een route die van Noord naar Zuid Vietnam liep met als doel oorlogsmateriaal en troepen te vervoeren buiten het zicht van de vijand om. Deze dichtbegroeide route liep door grote delen van Laos en Cambodja wat ook een reden is waarom er tijdens de oorlog zoveel bommen op deze landen zijn gegooid. Tegenwoordig bestaan grote delen van de route nog steeds uit dichtbegroeide zandweggetjes wat de route populair maakt bij motorrijders die graag buiten de gebaande paden treden. Het beste is wel om met een ervaren motorgids op pad te gaan. Omdat je zo dicht langs de grens met Laos gaat kom je ook in gebieden waar je zonder vergunning niet mag komen wat weer de nodige problemen met de autoriteiten kan opleveren.

De Ho Chi Minh Trail in beeld

De Ho Chi Minh Trail in beeld. Foto: Manhhai

Hoa Lo gevangenis

Deze gevangenis die ook wel de naam Hanoi Hilton had is gebouwd door de Fransen in 1896. Later tijdens de Vietnam oorlog werden hier voornamelijk gevangen Amerikaanse piloten gehuisvest waaronder de bekende Senator John McCain. Hoa Lo is tegenwoordig een museum met voor het grootste deel informatie over de tijd onder de Fransen maar er is ook een klein deel ingericht met informatie over de Vietnam oorlog.

Dien Bien Phu 

Dit is de plek waar Ho Chi Minh’s troepen de Fransen versloegen in 1954. Het was ook een aanleiding voor de Amerikanen om zich te gaan mengen in de Vietnamese politiek. Vanwege de ligging dichtbij Laos en meer dan 400 km van Hanoi krijgt deze plek weinig bezoekers. De geschiedenis liefhebber kan hier echter een hoop zien. Zo is er een museum, een militaire begraafplaats, het hoofdkwartier van generaal Giap en de strategische positie heuvel A1 die door de Fransen werd gebruikt om de omgeving te overzien. Bovendien is het platteland rond Dien Bien Phu erg fraai om te bezoeken.

Een militaire begraafplaats in Dien Bien Phu

Een militaire begraafplaats in Dien Bien Phu. Foto: Tom Winkler

Dit vind je mischien ook interessant

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.