Oversteken in Vietnam: Zo doe je dat!

Na het zien van een aantal filmpjes voelt het misschien als iets onmogelijks.

De weg oversteken in Vietnam. 

En zeker in drukke steden als Ho Chi Minh City en Hanoi lijkt de taak bijna onuitvoerbaar.

De verkeerschaos is van een andere planeet. Duizenden scooters jagen door de straten van de Vietnamese steden en de toerist voelt zich verloren.

Geen zorgen want het is niet zo’n grote opgave als dat het lijkt. In dit artikel lees je enkele tips en tricks om je te helpen veilig de weg over te steken in Vietnam.

Tips om veilig over te steken in Vietnam

Het verkeer in Vietnam

Dat het Verkeer in Vietnam dus absoluut niet te vergelijken is met wat wij gewend zijn moge duidelijk zijn. De met name duizenden brommers en scooters razen door de straten waarbij verkeersregels een ondergeschikt belang hebben aan de verkeersstroom. Vaak als charme omschreven in de reisgidsen, en ik moet zeggen dat de verkeerschaos wel wat heeft.

Kijk je echter naar de statistieken dan is het aantal verkeersdoden natuurlijk veel te hoog. In steden als Hanoi en Ho Chi Minh City gaat het verkeer door de immense drukte echter vrij traag waardoor je je niet echt zorgen hoeft te maken. Goed opletten bij het oversteken en alles komt goed.

Maar hoe steek je op een normale manier de weg over als de stroom met brommers maar niet lijkt te stoppen. De eerste stap zetten is dan vaak het moeilijkst.

Het vervoersmiddel bij uitstek is nog steeds de brommer. Het is dan ook leuk om te zien wat er allemaal op vervoert wordt.

De ene keer zie je een moeder met 6 schoolkinderen en de andere keer zie je een man die honderden zakjes chips van A naar B brengt. 

De economische groei in Vietnam zorgt ervoor dat er een grote middenklasse aan het groeien is evenals een grote groep extreem rijken.

Je ziet daarom in de steden steeds meer auto’s de weg op komen. Helaas is de infrastructuur hier niet op berekend wat bijdraagt aan steeds meer files en opstoppingen.

Hoge invoertarieven op auto’s lijkt dus nauwelijks effect te hebben. En met een verwachte daling van de invoertarieven op kleine auto’s begin 2018 lijkt de hoeveelheid auto’s op de weg nog verder toe te nemen.

Elke dag komen er 8000 scooters en 750 nieuwe auto’s bij op de straten van Vietnam. ‘’Thanh Nien news 2016 ‘’

De weg oversteken in Vietnam-Tips en tricks

Het vergt enige oefening maar na een paar keer voel je je zelfverzekerd genoeg om in elke Vietnamese stad over te steken.

Het sleutelwoord is langzaam.

Steek langzaam stapje voor stapje over zodat je bewegingen voorspelbaar zijn voor het aankomende verkeer. Zo zorg je ervoor dat de brommers rustig om je heen kunnen manoeuvreren.

Je bent in eerste instantie misschien geneigd om zo snel mogelijk over te steken.

Doe dit niet.

Door de snelle en onvoorspelbare bewegingen heb je juist kans dat er een brommer tegen je aan rijdt. Anticipeer op bussen en auto’s omdat deze moeilijk voor je uit kunnen wijken ( of uit willen wijken ).

Brommers die voor een rood stoplicht staan kunnen bij rood wel gewoon rechts af slaan. Kijk dus nog een keer naar links voordat je de eerste stap zet.

Je zult zien dat er op plekken waar veel toeristen komen ook lokale wijk politie is die helpt met overteken en het verkeer afremt.

Kijk ook eens hoe de locals de weg oversteken voordat je het zelf doet. Het kan nooit kwaad om de kunst even af te kijken.

Om samen te vatten. Let op de volgende punten

  • Steek altijd langzaam stapje voor stapje over
  • Ga niet ineens stilstaan in het midden van de weg
  • Anticipeer op bussen en auto’s
  • Brommerverkeer dat rechts af wilt slaan kan dit doen bij rood licht
  • Met nog 5 seconden op rood begint de stroom al te rijden ( Verkeerslichten in Vietnam tellen af tot het groen wordt )
  • Wees voorspelbaar in je bewegingen
  • Doe wat de lokals doen
  • De lokals zijn erg behulpzaam. Je kunt altijd hulp vragen

Heb je zelf nog tips om veilig de weg over te steken? Laat ze achter in de comments hieronder.

Dit vind je misschien ook interessant

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.