Waar ligt Vietnam?


Ligging Vietnam

Vietnam is gelegen aan de oostkant op het schiereiland van Indochina. Officieel schrijf je Viet Nam en betekent zoiets als ‘’de bevolking van het zuiden’’. ‘’Viet’’ staat voor bevolking, de 54 etnische groeperingen van het land en ‘’Nam’’ betekent ‘’zuiden’’. Vietnam heeft een oppervlakte van zo’n 331.000 vierkante kilometer. De afstand van Noord naar Zuid bedraagt 1650 kilometer en het land heeft een kustlijn van bijna 3300 kilometer. De zuidelijke stad Ho Chi Minh City ligt op 1250 kilometer en verklaart daarom ook het verschil in klimaat tussen Zuid Vietnam en Noord Vietnam. In Vietnam wonen zo’n 94 miljoen mensen wat ongeveer 1,3% is van de totale wereldbevolking.

Ligging Vietnam: buurlanden

Waar ligt Vietnam in betrekking tot de buurlanden? Vietnam grenst in het Noorden aan China en in het westen aan Laos en Cambodja. Delen van de Mekong Delta waren ooit het bezit van het grote Khmer rijk en daarom zie je zeker in deze regio nog veel Khmer invloeden terug. Het oosten en zuiden van Vietnam grenst aan de golf van Tonkin, de Zuid-Chinese zee en de Golf van Thailand.

Geografie Vietnam

Vietnam is een divers land wat bestaat uit tropische laaglanden, dichtbeboste hooglanden en rivieren delta’s. Het hoogste punt is de berg ‘’Fansipan’’ in het Noord westen van het land. Ondanks dat het land een tropisch en subtropisch klimaat heeft zijn de weersomstandigheden erg divers. Dit komt vanwege de grote hoogteverschillen in het terrein.Ook heeft Vietnam een indrukwekkende natuur met bijzondere grotten, bossen en vele soorten exotische dieren.

geografie Vietnam

Grof gezien kun je Vietnam onderverdelen in 5 regio’s. Het noorden van Vietnam bestaat uit de hooglanden, waar je als toerist prachtige trekkingen kunt maken langs de indrukwekkende rijstterrassen, en de Rode Rivier Delta. Het gebied rond de hoofdstad Hanoi.

De centrale hooglanden nemen een groot deel van het midden van Vietnam in en grenst aan Laos en Cambodja. Dit dichtbeboste gebied had ook een belangrijke strategische positie tijdens de oorlog en is momenteel het dunbevolktste gebied van het land.

De Centrale kust van Vietnam vormen het gedeelte langs de immens lange kustlijn en loopt grofweg van het zuiden van de Rode Rivier Delta tot het gebied waar de Mekong Delta begint.

In het uiterste zuiden ligt de Mekong Delta. Het meest vruchtbare gebied van het land en ook wel ‘’de rijstkom van Vietnam’’ genoemd. Het terrein bestaat uit kanalen, rivieren, rijstvelden en fruitplantages.

Meer tips voor je vakantie naar Vietnam lees je hieronder.

Het regenseizoen in Vietnam
Reizen tijdens het regenseizoen in Vietnam | Dit kun je verwachten
Lees Verder
beste reistijd Vietnam
Beste reistijd Vietnam | Het klimaat, weer per maand en de seizoenen
Lees Verder

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Laten we samen jouw mooiste reis ooit samenstellen...