De Vietnamese keuken – Alles wat je wilt weten

door Thomas Dijkhuizen

Ben je benieuwd naar wat Vietnamees eten zo bijzonder maakt? Ga je binnenkort naar Vietnam en kan je niet wachten om alle heerlijke gerechten te proberen? Dan ben je op de juiste pagina geland. Lees alles wat je moet weten over de Vietnamese keuken. Een keuken die volgens vele ‘’Foodies’’ de meest gebalanceerde en meest verfijnde keuken van Azië is.

Wat leuk is aan een reis door Vietnam is dat je op je tocht door dit langgerekte land steeds in andere gebieden terecht komt met elk hun eigen karakter in de keuken. Allen delen zij echter de perfecte balans tussen zoet, zuur, pittigheid en het aroma van verse kruiden en vissaus.

Video

Elementen van de Vietnamese keuken

Vietnam is na Thailand de grootste exporteur van rijst (c'om ). Het laat zich dus niet raden wat een belangrijk basiselement van de Vietnamese keuken is. Rijst staat bijna elke maaltijd op het menu. Als ontbijt,lunch en avondeten. En als er iets anders gegeten wordt zoals bijvoorbeeld noedels, dan zijn deze gemaakt van?

Je raadt het al. Rijst

Het is dan ook niet verwonderlijk dat rijstvelden het landschap van Vietnam tekenen. Van de prachtige rijstterrassen in het hoge noorden tot de uitgestrekte rijstvelden in de Mekong Delta.

Door de vruchtbare bodem in de Mekong Delta kunnen de rijstboeren gemiddeld 3 keer per jaar oogsten. Dit in tegenstelling tot andere gebieden waar vaak maar 1 keer per jaar geoogst kan worden. Het gebied heeft daarom de bijnaam ''De rijstkom van Vietnam'' gekregen.
Rijstvelden in de provincie An Giang, Mekong Delta

Rijstvelden in de provincie An Giang, Mekong Delta

Het andere bijna heilige basiselement is vissaus ( nuoc mam ) en je vindt deze dan ook in elk restaurant of bij mensen thuis. Het wordt gebruikt in bouillons, wok gerechten, marinades en dipsauzen. De saus wordt onttrokken uit gefermenteerde vis en mocht je in de buurt komen van een vissausfabriek dan ruik je dat snel genoeg. Vissaus wordt vrijwel langs de gehele kustlijn geproduceerd maar de Vietnamezen zweren bij vissaus van het eiland Phu Quoc of kustplaats Phan Thiet/Mui Ne. Volgens velen wordt in deze plaatsen de beste vissaus gemaakt.

Een vissausfabriek op het Phu Quoc eiland

Een vissausfabriek op het eiland Phu Quoc

Kruiden en specerijen in de Vietnamese keuken

We hebben rijst of rijstnoedels. We hebben vissaus. Maar die twee elementen zorgen nog niet voor die utstekende balans die de Vietnamese keuken zo bijzonder maakt. Het land is rijk aan de mooiste kruiden en specerijen die elk gerecht omtoveren in een feest voor de smaakpapillen. Veel gerechten komen dan ook met een complete schaal aan verse kruiden zodat je zelf je gerecht hiermee op smaak kunt brengen. De meest voorkomende zijn:

Als garnering

  • koriander
  • limoenblaadjes
  • munt
  • basilicum
  • lente ui
  • perilla bladeren

In gerechten

  • kaneel
  • gember
  • citroengras
  • turmeric

Als extra garnering zie je vaak in het zuur gelegde wortel en knoflook. Verder wordt er in het zuiden van Vietnam wat zoeter gekookt dan in het noorden vanwege de invloed van kokosnoot producten en palmsuiker.

Waar is de chili?

In tegenstelling tot de Thaise keuken is de Vietnamese keuken een stuk minder pittig. Chili wordt minder gebruikt als ingrediënt en meer als garnering of in dipsauzen. Je kunt dus zelf bepalen hoe pittig je het gerecht wilt hebben.

Vietnamese gerechten komen met een keur aan verse kruiden

Veel gerechten komen met een schaal vol verse kruiden en groentes.

Dipsauzen

Dipsauzen zijn ook een erg belangrijk onderdeel van de Vietnamese keuken. Ga maar eens naar een goed Vietnamees restaurant en je zult zien dat bijna elk gerecht een eigen dipsaus heeft. De 3 meest voorkomende soorten zijn:

Vissaus

Een goede kwaliteit vissaus wordt op smaak gebracht met limoen, suiker, knoflook en chili. Dit is lekker met rijst of noedel gerechten en alles wat je er maar in kunt dopen.

Sojasaus

Dit is een simpele saus. Zoute sojasaus wordt in combinatie met wat gehakte chili geeft een heerlijke zoutpittige ervaring. Het is het lekkerst bij gebakken rijst, gewokte groentes of gerechten met ei.

Zout/peper saus

Zo simpel maar erg lekker. Een mengsel van zout en peper waarin een limoentje wordt uitgeknepen. Voeg er naar eigen smaak wat chili aan toe en je hebt de beste dipsaus voor gegrild vlees of vis.

Vietnamese sauzen

Elk gerecht komt met zijn eigen dipsausje of dressing. foto: Irene. via Flickr

Vietnamees fruit

Zoals je mag verwachten van een tropisch land is er aan heerlijk fruit geen gebrek. Vietnamees fruit wordt op verschillende manieren gegeten. Zo worden een groot aantal soorten fruit onrijp gegeten zoals mango en papaya. Door de ietwat zure smaak van dit onrijpe fruit smaakt het heerlijk in salades. Ook heerlijk is om deze te dopen in een mix van zout,peper en chili.

Rijpe en zoete fruitsoorten worden vaak gegeten als nagerecht bij de lunch of het avondeten. Er zijn zoveel heerlijke soorten fruit en een reis naar Vietnam is niet compleet zonder een bezoek aan de lokale markt. Op deze lokale markten vind je de beste selectie aan fruit die op dat moment in het seizoen is. Dit zijn onze favorieten

  • rambutan
  • pomelo
  • mangosteen
  • drakenfruit
  • longan
Een fruit markt in Vietnam

Een fruitmarkt in de stad Vinh Long in de Mekong Delta

Het stinkende fruit

Een veel voorkomende soort fruit in Vietnam en andere Zuidoost Aziatische landen is de Durian. Deze vrucht heeft een aparte geur en sterke structuur. Veel westerlingen zeggen dat zij niet tegen de geur kunnen en de vrucht niet lekker vinden. Toch moet je het eens proberen. Het is namelijk een erg populaire fruitsoort onder de lokals en de kans is groot dat je het aangeboden krijgt. 

Als je dit fruit bij je buren door de brievenbus doet dan moet de rijdende rechter eraan te pas komen. 

Zin gekregen in een reis door Vietnam?

Stel dan je eigen droomreis samen door te kiezen uit de beste tours of laat een individuele rondreis op maat samenstellen. Zo wordt je vakantie gegarandeerd en succes. 

Invloed van de Franse keuken

De kolonisatie van Vietnam door de Fransen heeft niet alleen zijn sporen achter gelaten in de architectuur maar ook zeker in de Vietnamese keuken. Zo hebben de Fransen in de 19e eeuw koffie geïntroduceerd en sindsdien is koffie een belangrijk onderdeel geworden van elke sociale gelegenheid. Kijk alleen maar naar de hoeveelheid koffiehuisjes je ziet in het straatbeeld. Ook is Vietnam tegenwoordig een van de grootste exporteurs van koffie.

De koffieshop is niet meer uit het straatbeeld weg te denken

Een andere niet te missen invloed is de Franse baguette. De Vietnamezen hebben dit stokbroodje, dat luistert naar de naam Banh Mi echter een hele eigen stijl gegeven en is nu ook in andere landen een erg populair broodje aan het worden. Het broodje wordt gevuld met een pate, verschillende soorten Vietnamese worst en aangevuld met komkommer, koriander en in het zuur gelegde wortel. Afgemaakt met een pittig sausje is dit een absolute streetfood hit.

Franse invloed op het Vietnamese eten

Een kijkje in een een Banh Mi kraampje

Ook wordt er gepraat over de Franse invloed op de beroemde Pho. Een rijstnoedelsoep in een bouillion getrokken van kip of rund. De klassieke Pho Bo is welke je het meest tegenkomt en is getrokken van de botten van rund. De Franse invloed zou zitten in de manier hoe de bouillion gemaakt wordt maar zeker is dat de Vietnamezen er een absolute Aziatische hit van gemaakt hebben.

Een ander duidelijk gerecht dat overgebleven is uit de koloniale tijd is Banh Flan. Een dessert dat in Frankrijk bekend staat als creme caramel. Veel winkeltjes en koffiehuisjes maken dit dessert vers elke dag en is door de toevoeging van kokosmelk misschien nog wel lekkerder dan het origineel.

Vietnamees eten: Favorieten

Er is zo veel keuze aan Vietnamees eten dat je waarschijnlijk niet alles kunt proberen tijdens je reis door Vietnam. Hier kun je mijn favorieten lezen en waar de gerechten oorspronkelijk vandaan komen.

vietnamees eten

Bun Cha

Dit gerecht komt oorspronkelijk uit het noorden van Vietnam. Het bestaat uit een kom met gegrild varkensvlees en ingelegde groentes in een bouiilion van vissaus en andere ingredienten. Je eet dit door in een schaaltje een pluk koude vermicelli noedels te doen en deze aan te vullen met het vlees, de groentes en een keur aan verse kruiden die op tafel staan. Traditioneel wordt Bun Cha aangevuld met een schaaltje ‘’Nem’’. Een heerlijke loempia.

Mi Quang

Mi quang is een noedelsoep die niet zo bekend is als Pho. Veel buitenlanders die in Vietnam wonen of veelvuldig bezoekers zweren echter dat dit de lekkerste noedelsoep is. Het gerecht bestaat uit quang noedels, garnalen, kwarteleitjes en stukjes varkensvlees. Aangevuld met een keur aan verse kruiden en de sterke kippenbouillon een absolute favoriet. Mi Quang komt oorspronkelijk uit het midden van Vietnam maar is nu ook veel te vinden in steden door het gehele land. Veel Mi Quang restaurants associëren zich met de beroemde tempel ruïnes ‘’My Son’’ wat vlakbij het historische havenstadje Hoi An gelegen is.

Nem nuong Ninh Hoa

Dit gerecht draagt de naam van de plaats waar het vandaan komt. Het kleine stadje Ninh Hoa 50 km ten noorden van Nha Trang. Je eet dit gerecht door het knapperige gefrituurde broodachtige deeg in combinatie met gegrild varkensgehakt, diverse kruiden en koude noedels in een vel rijstpapier te rollen waarna je het in een dipsaus doopt. Je komt dit gerecht minder vaak tegen dus als je in de regio van Nha Trang bent moet je dit zeker proberen.

Bun Thit Nuong

Een favoriet onder vele reizigers. Bun Thit Nuong is het voorbeeld van de uitstekende balans in de Vietnamese keuken. In een kom krijg je verse sla en kruiden. Daar bovenop komen koude noedels, gegrild varkensvlees, een loempia en een handje pinda’s. Afgemaakt met de beste saus die je maar kunt bedenken.

Banh Xeo

Deze Mekong Delta klassieker moet je proberen. Banh Xeo is een knapperige rijstpannenkoek gevuld met garnalen, taugé en varkensvlees. Je eet Banh Xeo door de pannenkoek in grote sla bladeren te rollen. Vervolgens doop je het in een vissaus die op smaak gebracht is met limoen, suiker, knoflook en chili.

Zoals je ziet is Vietnam echt een land voor liefhebbers van heerlijk eten. Elke maaltijd is een feestje.

Welk gerecht vind jij het lekkerst? Geef je tips in de comments hier onder.

Meer tips voor je reis naar Vietnam.

Reizen met de trein door Vietnam: Alles wat je moet weten
Lees Verder
waar ligt Vietnam
Waar ligt Vietnam? Bekijk de kaart van Vietnam en buurlanden
Lees Verder

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Via dit blog wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Ver van Vietnam kan ik me al verheugen op dit eten. Aan de Herengracht in Den Haag is een Vietnamees Street food restaurant

  2. Hi! Ik ben een persoon die helaas niet goed tegen pittig eten kan. Nou was ik blij om te lezen dat het eten een stuk minder pittig is dan in Thailand! Ik vroeg me af hoe je het beste kan vragen hoe pittig een gerecht is of hoe je kan laten weten dat je het niet spicy wil hebben. Ik heb wel al eens gehoord dat je dan moet vragen of het European spicy is of Asian spicy zegmaar, maar ik vrees dat ik zelfs de European spicy niet aan kan… Ik hoop dat jullie me een beetje op weg kunnen helpen!
    Groetjes,
    Julia

    1. Hi Julia

      Je zult zien dat je nauwelijks problemen zult hebben met pittig eten hier. De meeste gerechten komen met een apart bakje met de dipsaus of dressing. Op de tafel staat dan de pot met chillies zodat je het zelf aan je smaak kunt aanpassen. Om zeker te zijn dat ze het niet pittig maken of er veel chillies indoen kun je het volgende zeggen: Geen chillies ” Khong ot” of niet pittig ”Khong cay”. Daarmee moet het goed komen en geniet van het Vietnamese eten. Het is fantastisch.

      Groeten,
      Thomas

  3. Hallo Thomas,
    In Vetnam kreeg ik ooit als toetje een grote, ronde, holle, gefrituurde deegbal met daarin op de bodem een zoet (kokos?)papje. Het zag er niet alleen spectaculair uit maar het was ook erg lekker. Weet jij welk gerecht dat was?
    Alvast dank voor je antwoord

    1. Hoi Monique,

      Goede vraag. Ik denk dat het Sesame balls zijn maar weet het niet zeker want die zijn doorgaans vrije klein.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Ontdek het echte Vietnam in jouw tempo en stijl