De cultuur in Vietnam – Lees je in ( Do’s en Don’ts )

door Thomas Dijkhuizen

Vietnam deelt veel tradities met de omringende Aziatische landen en omdat Vietnam meer dan 1000 jaar door China gekoloniseerd is, zijn Vietnamese normen en waarden beïnvloed door de Chinese cultuur en het confucianisme. De invloed van de Franse kolonialisatie in de 19e en 20e eeuw is terug te vinden in de architectuur en de Vietnamese keuken. Door de opkomst van de media is ook de blik op de westerse cultuur geopend.

Religie en belangrijke festivals

In de streng communistische tijd was er geen plaats voor religie, maar tegenwoordig bloeien oude religies en tradities weer volop.

Er zijn mengvormen gebaseerd op de drie religies boeddhisme, taoïsme en confucianisme, aangevuld met voorouderverering en geloof in geesten. Het land telt ook katholieken en protestanten en aanhangers van Cao Dai en Hoa Hao. Al deze religies worden getolereerd zolang ze de communistische heerschappij niet bedreigen.

In het straatbeeld zie je nog steeds veel Communistische uitingen.

Religie

Loop een willekeurige pagode binnen en je ziet mensen wierook branden en bidden.

Het belangrijkste festival is Tet Nguyen Dan ok wel bekend als Vietnamees Nieuwjaar. Het hele land is dan in beweging en het is een bijzondere tijd om in Vietnam te zijn. Voor een overzicht van alle belangrijke dagen en data kun je de pagina over de feestdagen in Vietnam bekijken.

Familiewaarden

In Vietnam is het heel gewoon dat families met drie of zelfs vier generaties onder één dak leven. Dit verandert langzamerhand wel enigszins, omdat steeds meer jonge Vietnamezen naar de grote stad trekken en over de wereld uitzwermen voor studie en werk.

Kinderen worden opgevoed om respect te tonen aan ouderen. Dit is zichtbaar in de manier van begroeten en het taalgebruik. Er wordt ook van je verwacht dat je voor je ouders en grootouders zorgt wanneer deze ouder worden, ook als je zelf een gezin hebt.

Ouders sparen kosten nog moeite om hun kinderen een goede schoolopleiding te geven en verwachten van hun kinderen dat ze hun uiterste best op school doen.

Do’s en Don’ts binnen de Vietnamese cultuur

Hoewel de Vietnamezen vriendelijk en tolerant zijn is het goed om te weten wat je wel en niet moet doen, wil je niet voor een onwetende toerist versleten worden.

Do's en Don'ts binnen de Vietnamese cultuur

Do’s

  • Kleed je gepast; bij bezoek aan tempel, pagode of kerk betekent dit bedekte schouders en geen broeken boven de knie.
  • Vraag of je je schoenen uit moet doen als je een huis binnengaat. Op religieuze plaatsen kan men je vragen je schoenen voor slippers te verruilen. Je eigen schoenen kan je dan in een tas bij je dragen.
  • Wanneer je iets krijgt van ouderen, neem dit dan met twee handen aan. Zo toon je respect en dankbaarheid.
  • Neem iets mee als je uitgenodigd wordt: fruit, bloemen, bier, wijn, fris, maar zorg ervoor dat je geen chrysanten meeneemt; deze worden geofferd aan de overledenen.
  • Wacht tot de ouderen zitten en ga dan pas zelf zitten op de plek die je aangewezen wordt.
  • Fotografeer niet ongevraagd.
  • Houd je rijstkom vast tijdens het eten en probeer je bordje leeg te eten; niet iedereen heeft genoeg te eten en het wordt dan ook gezien als verspilling als jij niet alles opeet.

Don’ts

  • Knuffelen en kussen op straat.
  • Wijzen naar iemand.
  • Praten met volle mond; als het niet anders kan, bedek dan je mond met je hand als je iets zegt.
  • Eetstokjes rechtop in je (rijst)kom zetten. Als je ze neer wilt leggen, leg ze dan op tafel of óp je kom. Rechtop is alleen voor de doden, het staat symbool voor wierookstokjes.
  • Te veel sieraden dragen; het staat opschepperig en vergroot de kans op beroving.
  • Je geduld verliezen in het openbaar; bij publiekelijk een scene maken verliezen beide partijen hun gezicht.

Vietnamese communicatie

In de communicatie met Vietnamezen worden veel dingen niet gezegd of “tussen de regels door” of met non-verbale middelen. Om geen gezichtsverlies te lijden weigeren de mensen een uitnodiging vaak niet, maar komen later met een excuus om toch niet te komen. Een glimlach kan veel verschillende dingen betekenen: groet, instemming, goedkeuring en acceptatie. Er is niet zo veel oogcontact in gesprek met westerse mensen, maar dit betekent niet een gebrek aan beleefdheid.

Tot slot

Een vakantie in Vietnam is niet alleen een reis langs prachtige stranden en heerlijk eten, maar ook een kennismaking met een rijke, veelzijdige cultuur, een mix van traditionele en hedendaagse waarden. De harmonie waarin veel godsdiensten in één land naast elkaar kunnen bestaan en de hechte familiebanden maken het een bezoek waard. Dé gelegenheid om contact te leggen met de inwoners en een nieuwe cultuur te ontdekken!

Meer reistips:

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Via dit blog wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Ontdek het echte Vietnam in jouw tempo en stijl