Van Bangkok naar Vietnam: Een mooie route over land

Het Victory monument in Bangkok

Bangkok, de belangrijkste hub voor reizigers die een trip plannen door Zuidoost-Azië. Veel van deze reizigers hebben Vietnam ook op de planning staan en dat is natuurlijk een uitstekend plan. En wat is er nu mooier dan lekker de tijd nemen en de afstand over land af te leggen. Daarom deze route van Bangkok naar Vietnam die je meeneemt langs een aantal heerlijke bestemmingen.

Deze route leidt je langs de grensovergang tussen Thailand en Cambodja waarna je een aantal hoogtepunten van dat land ziet voordat je de grens overgaat naar Vietnam met Ho Chi Minh City als eindbestemming.

 Liever vliegen? Je bent vanuit Bangkok in een handomdraai in Vietnam. Bekijk hier de actuele tarieven.Bekijk ook de pagina over het vervoer in Vietnam als je wilt weten hoe het er in het land aan toe gaat.

Van Bangkok naar Vietnam: Eerste stop Battambang

De eerste stop op deze route die de moeite waard is, is de Cambodjaanse stad Battambang. Waarom stoppen in Battambang en niet direct naar de beroemde tempels van Angkor Wat? Lees verder want vanuit deze plaats neem je een van de mooiste boottochten in Zuidoost-Azië.

Het beste neem je de vroege ochtendtrein van 05.55 waarna je rond 11.35 in de Thaise plaats Aranyaprathet aankomt. Vanuit hier is het nog ongeveer 5 km naar de grens met Cambodja. Een tuktuk is het beste vervoer.

De oplichters van Poipet

Om de één of andere reden trekken grensplaatsen altijd schimmige figuren aan die de toeristen maar wat graag van hun geld afhelpen. Zo ook bij deze grensovergang. Grote kans dat de tuktuk chauffeur je een verhaal ophangt dat je het Cambodjaanse visum bij een bepaald kantoor moet kopen. Dit overkwam mij ook. De chauffeur bracht ons naar een schimmig kantoortje wat nog niet eens bij de grenspost lag en vertelde ons dat we hier het visum moesten kopen. Ik had hier gelukkig al over gelezen in de lonely planet dus was voorbereid.

Wat ze doen is het volgende. Je betaalt een opgeblazen prijs waarna deze mensen met je paspoort naar de grens gaan. Daar kopen zij het visum voor je waarna zij terugkomen en je naar de grens brengen. Het geldbedrag dat je teveel betaald is klein maar het is vooral de verloren tijd die erg vervelend is. Je had namelijk zelf ook gelijk naar de grens kunnen gaan.

Doen! Wat ze je ook vertellen blijf er op staan dat ze je direct bij de grens afzetten. De visumprocedure is gemakkelijk en als je er eenmaal bent wijst het zich allemaal vanzelf.

Nadat je de grens met Cambodja over bent gekomen kun je bij het buststation een kaartje naar Battambang kopen. Reken nog op enkele uren voordat je er bent. Zoek een hotel en verken de stad. Het is inmiddels te laat om nog veel van de omgeving te zien.

De omgeving rond Battambang

Het platteland rond Battambang.

De rest van de route in vogelvlucht

Tijd om de rest van de route te bepalen. Zoals ik eerder schreef is de boottocht van Battambang naar Siem Reap er één om in te lijsten maar ook een extra dag in Battambang is de moeite waard. Zo is er de beroemde bamboe trein, de vleermuizengrot en ook het platteland rond de stad is de moeite waard om te verkennen. De meeste hotels bieden fietsverhuur aan waardoor je veel op een dag kunt zien.

De boottocht van Battambang naar Siem Reap

Deze langzame boot neemt je mee langs prachtige vissersdorpjes waar je het echte maar ook harde bestaan van de lokale bevolking kunt zien. De tocht duurt zo’n 8 uur dus geduld is een schone zaak maar het uitzicht maakt de lange reistijd meer dan goed. De boot vertrekt rond 7 uur in de ochtend en tickets kun je bij je hotel regelen. Reken op 20 dollar per persoon. Na aankomst is het nog een klein stukje met de tuktuk naar Siem Reap.

van Battambang naar Siem Reap met de boot

Met de boot nar Siem Reap. Foto: Remco Koers

In Siem Reap wil je waarschijnlijk zo’n 3 dagen blijven om de tempels van Angkor Wat te ontdekken waarna je ofwel doorreist naar Phnom Penh om van daaruit de grens met Vietnam over te gaan of eerst nog even de zuidkust van Cambodja aandoet om maximaal te genieten van de stranden van Sihanoukville, Koh Rong of Koh Ta Kiev. Kies je voor het laatste dan kun je vanuit Siem Reap de nachtbus pakken maar de bus heeft een slechte reputatie. Wij namen de ochtend bus met overstap in Phnom Penh waarna wij in het begin van de avond in Sihanoukville aankwamen.

Angkor Wat

Het indrukwekkende Angkor Wat.

Het laatste gedeelte van deze route is vanuit Phnom Penh naar Ho Chi Minh City in Vietnam. Neem een dag of twee om de stad te verkennen en over de beruchte geschiedenis van het land te leren bij de Killing Fields en het Tuol Sleng Museum. De busrit naar Ho Chi Minh City duurt zo’n 6 a 7 uur inclusief tijd bij de grens.

Visum vereisten voor Vietnam

Omdat je Vietnam over land binnenkomt is Visa on Arrival niet mogelijk. Je zult dus in Phnom Penh of Sihanoukville een visum moeten aanvragen.

Vraag hier in 5 minuten gemakkelijk je visum aan.

Kaart met de route van Bangkok naar Vietnam

Hoe lang je erover doet hangt natuurlijk helemaal af van je verdere reisplannen maar reken op zo’n 1,5 a 2 weken om de route in een relaxed tempo af te leggen.

Van Bangkok naar Vietnam

Alternatieve route

De alternatieve route van Bangkok naar Vietnam komt uiteindelijk uit in de zuidelijkste grensplaats van Vietnam. De havenstad Ha Tien. Vanuit Bangkok volg je dezelfde route zoals hierboven beschreven tot aan Sihanoukville. Na een paar dagen op de eilanden reis je door naar het heerlijke plaatsje Kampot aan de rivier. Blijf daar twee dagen om het platteland en om Bokor Hill te verkennen en reis door naar de badplaats Kep. Je bent inmiddels al erg dicht bij Vietnam. Ga de grens over bij Ha Tien waarna je ineens erg veel keuzes hebt. Een dagtripje naar het onbekende maar erg leuke Hai Tac Island, het bekendere eiland Phu Quoc van waaruit je naar Ho Chi Minh City kunt vliegen of bezoek enkele plaatsen in de Mekong Delta en ga langzaamaan over land richting de grootste stad van Vietnam.

Alternatieve route

Verrassend Vietnam Reisgids & Routeplanner

De beste tips en inspiratie, 7 uitgewerkte routes met dag-tot-dag programma en mooie doe het zelf wandel-, fiets-, en scooterroutes


Dit vind je misschien ook interessant

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

 1. Hoi Thomas,

  in januari willen wij vanuit Vietnam, Ho Chi Minh, naar Ha tien reizen en hebben daar dan ongeveer 4 dagen de tijd voor.
  Heb jij misschien wat tips qua reizen voor ons? Via welke plaatsen etc.
  Vanuit Ha Tien willen wij door naar Kampot in Cambodja. Kunnen we dan het visum voor Cambodja al in Nederland aanvragen en in Ha Tien de grens over gaan naar Kampot of moeten we aankomen in Phnom Pehn?

  We hopen dat je ons verder kan helpen.
  Groetjes Conny en Nicolle

  1. Hoi Conny en Nicole,

   Ik zou dan naar Can Tho gaan om te fietsen en de drijvende markt te bekijken. Daarna door naar Chau Doc om daar de bezienswaardigheden langs te gaan en dan door naar Ha Tien. Als je een E-visa voor Cambodja gaat aanvragen moet je even checken of die grenspost mogelijk is anders kun je aan de grens contant betalen en gelijk een visum krijgen.

   Groeten,
   Thomas

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.