Vervoer Vietnam: Dit moet je weten

Vietnam is volop in ontwikkeling en de infrastructuur wordt langzaam aan steeds beter. Met een ruim aanbod aan binnenlandse vluchten, bus routes en de trein die alle belangrijke plaatsen verbind is het vervoer in Vietnam goed te doen.

Door het gebrek aan snelwegen met meerdere banen is reizen per bus de langzaamste optie en doe je relatief lang over een kleine afstand. Met een klein beetje planning echter zul je zien dat je reistijd kunt verkorten waardoor je optimaal van je vakantie kunt genieten.

We bespreken hier de verschillende middelen van vervoer die je kunt gebruiken in Vietnam.

Het is meestal niet noodzakelijk om vervoer ver van te voren te boeken. Houd echter rekening met de periode rond de TET vakantie die meestal ergens eind januari, begin februari valt.

Dit is de tijd dat de Vietnamezen massaal op vakantie gaan of hun familie gaan bezoeken. Prijzen van binnenlandse vluchten stijgen en bussen en treinen kunnen snel vol zitten.

vervoer vietnam

Binnenlandse vluchten

Een binnenlandse vlucht is absoluut ideaal en met een groot netwerk zijn alle toeristische bestemmingen verbonden aan de grote steden. Het is vaak makkelijk om een prima prijs te vinden zelfs vlak voor vertrek. Voor de echte koopjes boek je echter verder vooruit.

De beste prijzen vind je bij prijsvechters als Jetstar Pacific en Vietjetair. Voor betere service boek je bij het duurdere Vietnam Airlines.

Bussen

De bus in Vietnam is een veel gebruikt en handig vervoersmiddel. Op lange afstanden rijden nachtbussen waar je een klein bedje hebt wat de rit redelijk comfortabel maakt.

De buschauffeur heeft doorgaans wel een abonnement op de toeter. Probeer plaatsen achter in de bus te regelen zodat je daar minder last van hebt. Busvervoer is redelijk traag en uit ervaring blijkt dat je bij de gequote reistijd een of twee uur extra bij op moet tellen.

vervoer vietnam

sleeperbus in vietnam. Fotocredit Michael Bumann

De trein

De trein in Vietnam is comfortabel en door de route die grotendeels langs de kust loopt een bijzondere activiteit op zich. Het netwerk verbindt een groot aantal toeristische plaatsen met elkaar en is een perfect vervoersmiddel voor reizigers die de Noord- zuid of zuid-noord route door Vietnam willen doen. Prijzen zijn afhankelijk van het soort stoel dat je boekt. Zo zijn er hard seat, soft seat en bedjes te boeken. Tickets zijn gemakkelijk online te boeken. Reis je overdag neem dan een zitplaats zodat je goed naar buiten kunt kijken.

Taxi of privé chauffeur

Vervoer in Vietnam tussen verschillende plaatsen per taxi of prive chauffeur is vaak te regelen bij je hotel. Vraag naar de prijs en meestal hebben zij wel een vaste chauffeur. Het is uiteraard duurder dan de bus of trein, maar kan zeker voor families erg comfortabel zijn. Heb je een smartphone download dan de apps ''Uber'' en ''Grab''. Hier kun je vaak betere deals vinden voor privé vervoer.

Easy Riders

De Easy Riders zijn gidsen die je meenemen op een fantastische tocht achterop de motor. Van oorsprong komen zij uit Dalat, maar tegenwoordig vind je ze in heel veel toeristische plaatsen. Een tocht met de Easy Riders neemt je mee langs de minder toeristische plaatsen en is een aanrader voor diegene die het ‘’echte Vietnam’’ wilt ervaren.

Afhankelijk van je wensen maken deze gidsen een tour op maat voor je. Zij zijn vaak prima gezelschap en hebben een schat aan kennis over de regio waarin je reist. 

vervoer vietnam

reizigers op pad met de Easy Riders. Fotocredit: Aviva West

Vervoer Vietnam: in de stad

De stadsbus

De grote steden hebben allemaal een busnetwerk wat redelijk efficiënt loopt. Dit is een erg goedkope manier van reizen maar voor de meeste toeristen niet nodig. Voor budgetreizigers is de airport bus echter een aanrader. Spotgoedkoop en efficiënt.

Airport shuttles in Hanoi en Ho Chi Minh City

De airport bussen van Hanoi en Ho Chi Minh City zijn een prima vervoersmiddel naar het centrum van de stad of van het centrum naar het vliegveld. Met regelmatige tijden en een lage prijs.

Hanoi

Bus nummer 7 en 17 verbinden het vliegveld met het stadscentrum. De prijs ligt rond de VND 5000 wat neerkomt op een kleine 25 cent. De bushalte is te vinden aan de rechterkant van het vliegveld.

  • Bus 7 gaat naar Kim Ma Bus Station
  • Bus 17 gaat naar Long Bien Bus Station

Ho Chi Minh City

Bus 152 verbind het vliegveld met het Ben Thanh busstation in het hart van de stad. Als je het vliegveld uitkomt loop je naar rechts om de bushalte te vinden. De prijs is net als in Hanoi rond de VND 5000 en doet er ongeveer 40 minuten over. Sinds kort is ook buslijn 109 verbonden met het centrum. Deze bus is iets comfortabeler en voor een prijs van VND 20.000 erg betaalbaar.

Taxi's

Taxi’s zijn goedkoop en een prima optie om je te verplaatsen in de steden. De kilometer prijs start op VND 12.000. De grootste taxi maatschappijen zijn Mai Linh en Vinasun. Deze taxi’s zijn betrouwbaar en rijden op de meter.

Xe om

De Xe om is een motorbike taxi. Vaak kunnen deze mannen je ook een tour door de stad bieden. Het onderhandelen over de prijs kan soms vervelend zijn dus zorg ervoor dat je de prijs afspreekt voor je opstapt. Zeker in de toeristengebieden zijn deze scooter taxi’s gemakkelijk te vinden.

vervoer vietnam

De Xe Om, een snelle manier van vervoer in de stad

Cyclo

De cyclo of riksja is een relaxte manier om de stad te verkennen. De bestuurders zijn vaak veteranen en kunnen een redelijk woordje Engels en zijn vaak prima gidsen. Onderhandel vooraf over de prijs en bedenk dat deze mannen een zwaar leven hebben. Een fooi is dan ook goed besteed geld.

vervoer vietnam

Riksja rijder in Ho Chi Minh City ( Saigon )

Bekijk alle tips voor het plannen van een vakantie naar Vietnam of lees de geselecteerde artikelen hieronder. 

Meer over vervoer en planning.

uitgelicht

Reizen met de trein door Vietnam: Alles wat je moet weten

Lees verder
Reizen met de trein door Vietnam: Alles wat je moet weten

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

  1. Ik lees geregeld iets over zelf scooter/bromfiets rijden in Vietnam. Nu is ons dat in Thailand en in Sri Lanka prima bevallen en dachten we dat ook in Vietnam te gaan doen, echter heb ik ook gehoord dat dat eigenlijk niet mag met je internationale rijbewijs. Mocht er zich dan onverhoopt een “ongeluk” voordoen schijn je dus altijd verantwoordelijk te zijn. Maar ik kan dit nergens bevestigd krijgen. Kan jij vertellen hoe dit nu zit?

    1. Je bent inderdaad altijd verantwoordelijk en je verzekeringsmaatschappij zal niets uitkeren. Het enige type motorbike dat je kunt rijden zonder problemen is een 50cc. Die bikes die je huurt zijn echter atijd 110-125cc en daarvoor heb je een Vietnamees rijbewijs nodig of een internationaal motorrijbewijs maar dat laatste is ook niet helemaal zeker. Boetes zijn het probleem niet maar als je een ongeluk krijgt zit je in grote problemen.

  2. Wij willen graag vanuit Ho Chin Minh City naar Nam Cat Tien, dat kan met de bus die naar Dalat gaat. Maar vanuit Nam Cat Tien willen we dan niet verder naar Dalat, maar naar Phan Rang en daar kan ik niets over vinden, is dit wel mogelijk?

    1. Dat is wel mogelijk maar je moet misschien ergens over stappen op een andere bus. Dit vraag je het beste bij de accommodatie in Cat Tien. Daar hebben ze altijd wel de actuele informatie om je op de juiste bus te zetten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.