Snorkelen in Vietnam | Ja dat is top

Met zo’n 3000 kilometer aan kustlijn en een groot aantal eilanden is het niet moeilijk om een mooie plek te vinden om te snorkelen in Vietnam.

Een snorkel trip is een leuke activiteit en er is genoeg te zien om van de onderwaterwereld te kunnen genieten.

Ook zijn er een groot aantal plekken waar je prima vanaf de kant kunt snorkelen zonder mee te gaan met een tour.

In dit artikel kun je lezen waar je deze ‘’doe het zelf’’ en de mooiste snorkelplekken van Vietnam kunt vinden.

De beste snorkelplekken in Vietnam

Helaas is er door overbevissing en het gebruik van dynamiet veel koraal verloren gegaan, maar Vietnam heeft nog steeds een groot aantal plekken waar je prima kunt snorkelen.

Het zal je niet verbazen dat de beste plekken dan ook rond de eilanden liggen die niet zo dichtbevolkt zijn als het vasteland.

De Con Dao eilanden

Beter dan de Con Dao eilanden voor zowel snorkelen als duiken wordt het niet in Vietnam. De eilandengroep is een stuk duurder om te bereiken en ziet beduidend minder toeristen dan het grotere Phu Quoc. Waar de natuur in andere delen van het land het onderspit moet delven hebben ze hier in de gaten wat voor pracht ze bezitten. De eilandengroep is onderdeel van een groot national marine park en natuurpark op de eilanden zelf. Hier vind je prachtige koraalriffen en een groot scala aan onderwaterleven waaronder zeeschildpadden en reuzenschelpen.

Beste snorkelspots met een tour

Afhankelijk van het weer en de condities gaan tours naar verschillende plekken. De mooiste snorkelplekken zijn te vinden rond de baaien van Bay Canh en Betel eiland.

Snorkelen vanaf de kant

De mooiste plek om vanaf de kant te snorkelen is door een korte wandeling te maken door het Con Dao National Park naar het Ong Dung strand. Een stukje uit de kust ligt een mooi koraalrif. Een andere goede plek is op Bai Dam Trau. Dit is het strand vlakbij het vliegveld. Het stuk rond de rotsen is mooi om te snorkelen.

snorkelen vanaf de kant op Con Dao in Zuid Vietnam

Op de kaart zie je waar het rif ligt

Phu Quoc eiland

Phu Quoc is na Con Dao de beste plek om te snorkelen in Vietnam. Het water is warm en het zicht vrijwel het gehele jaar goed. Het eiland heeft een aantal prima snorkel plekken.

Beste snorkelspots met een tour

Op het eiland heb je de mogelijkheid om te gaan snorkelen met een georganiseerde tour op twee plekken. In het zuiden rond de An Thoi eilandengroep en het prachtige Fingernail island en in het noorden van het eiland.

Doe geen moeite om naar het noorden te gaan als je puur voor het snorkelen komt. Het koraal is dood en je hebt geluk als je een vis ziet. Als boottochtje en het ontdekken van verschillende strandjes is deze tour wel leuk. Voor mooi snorkelen doe je de tour naar de zuidelijke eilandjes. Er is mooi koraal en een groot aantal kleurrijke vissen te zien. Snorkeltours op het eiland zijn goedkoop en een leuke dagbesteding.

Snorkelen vanaf de kant

Op Long beach loop je vanaf Rory’s beach bar richting het zuiden van het strand tot je een restaurant op de rotsen ziet. Rond de rotsen vind je je snorkelspot. Ook op Bai Sao kun je rond de rotsen bij Paradiso beach bar goed snorkelen.

Andere snorkelplekken die de moeite waard zijn in Vietnam

Heb je geen tijd om naar de hierboven beschreven eilanden te gaan verwacht dan niet veel van het snorkelen op andere plekken. In Nha Trang worden veel snorkel tours aangeboden maar door het dynamietvissen in het verleden is veel koraal hier verwoest.

Snorkelen rond de Cham eilanden voor de kust van Hoi An is de beste optie voor snorkelen rond het Vietnamese vasteland. Er is genoeg te zien onder water en vanwege de gemakkelijke bereikbaarheid is het een leuke dagbesteding.

Wat is er te zien?

Zoals eerder gezegd kun je op alle plekken wel koraal zien en een groot aantal kleurrijke vissen. Op de foto’s kun je zien welke vissen en koraal voorkomen in Vietnam.

De grootste diversiteit hebben wij gezien rond Con Dao.

Wat je kunt zien tijdens het snorkelen in Vietnam
Vissen die je kunt zien tijdens het snorkelen in Vietnam

Algemene snorkeltips

Als je nog nooit gesnorkeld hebt dan heb je misschien nog iets aan wat algemene tips. Maar geen zorgen want snorkelen is erg makkelijk en zelfs als je niet goed kunt zwemmen kun je dit prima doen met behulp van een zwemvest.

 • Doe het drijvend in plaats van zwemmend

Ik heb gemerkt dat zwemmen tijdens het snorkelen eigenlijk helemaal niet nodig is. Ik doe zelf mijn hoofd in het water en beweeg mij al drijvend voort. De snorkelplekken in Vietnam zijn allemaal vrij ondiep dus er is geen noodzaak om de diepte op te zoeken.

 • Doe een shirt aan

De zon in Vietnam is ongenadelijk en als je snel verbrand dan wil je echt een shirt aan hebben tijdens het snorkelen. Vergeet ook niet om de benen en nek goed in te smeren want de zonnestralen hebben ook onder water nog genoeg kracht. 

 • Adem heel rustig

Probeer zoveel mogelijk te ontspannen. De eerste keer ben je geneigd om erg snel te ademen waardoor je heel snel buiten adem raakt en misschien een flinke slok zeewater binnen krijgt. Heel rustig in en uitademen is het beste. Als je dit onder de knie hebt dan is snorkelen echt één van de meest ontspannende activiteiten die je kunt doen.

 • Probeer niets aan te raken

Dit moge duidelijk zijn. Je wilt natuurlijk niet het koraal beschadigen maar ook kunnen er behoorlijk sherpe delen aanzitten die lelijke snijwonden kunnen veroorzaken. Ook zitten er veel zee egels op de Vietnamese zee bodem. Deze beestjes wil je niet aan je voeten hebben. 

Dit vind je ook interessant

uitgelicht

Duiken in Vietnam | Dit zijn de mooiste plekken

lees verder
Duiken in Vietnam | Dit zijn de beste plekken
backpacken vietnam
Backpacken in Vietnam: Routes, tips, kosten en hoogtepunten
Lees Verder
Hai Van Pass
Hai Van Pass: Een van de mooiste kustwegen ter wereld
Lees Verder
Cu Chi Tunnels in beeld
Cu Chi Tunnels: De Vietnamoorlog van dichtbij
Lees Verder
Treinreis Hue Da Nang
Een prachtige treinreis van Hue naar Da Nang
Lees Verder
Het Son Tra schiereiland
Scooteren over het Son Tra schiereiland | Een prachtig natuurgebied
Lees Verder
Vinh Moc tunnels
De Vinh Moc Tunnels en de DMZ | Een indrukwekkende dagbesteding
Lees Verder

bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Als inwoner van dit prachtige land wil ik je informeren en inspireren zodat ook jouw reis een onvergetelijke wordt. Heb je na het lezen van de site nog vragen? Voel je vrij om een bericht achter te laten. 

Veel reisplezier,
Thomas

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achter


Je emailadres wordt niet geplaatst.

 1. Hallo Thomas,

  wij willen met de kids (11 en 14 jaar) een reis maken naar Vietnam. We willen daarbij de meer toeristische plekken vermijden maar wel kind/pubervriendelijk. Heb je nog tips voor ons?

  Vriendelijke groet,
  Fam. van den Heuvel

  1. Dag Annick,

   Zie onze familiereis. Dat is een ideale reis voor de zomervakantie. Zie het navigatiemenu.

   Groeten,
   Thomas

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

VerrassendVietnam

Nieuw!

Alles wat je moet weten voor vertrek

Download de gratis reisgids met de beste reistips, handige voorbeeldroutes en de leukste inspiratie over de verborgen pareltjes. In handig Ebook formaat.