Ho Chi Minh City of Saigon | Tips, bezienswaardigheden en de absoluut tofste dingen om te doen

Ho Chi Minh City, Ho Chi Minhstad of Saigon?

Maakt het iets uit?

Deze indrukwekkende stad ontwikkelt zich in een razend tempo en is de economische hoofdstad van Vietnam.

Business is waar het hier om draait en de stad kent dan ook een enorm aantal jonge ondernemers uit binnen en buitenland die het hier hopen te maken. 

Naast de snelle ontwikkeling vind je hier een stad die nog veel trekken heeft van het oude Vietnam. Een wandeling door steegjes en straten laten je het oude Saigon zien waar de tijd soms lijkt te hebben stil gestaan. 

Ook het gruwelijke verleden van de oorlog heeft een plek in de met het uistekende War Remnants Museum als icoon.

Je kunt hier je dagen vullen met het afgaan van alle bezienswaardigheden, maar vergeet niet het nachtleven en de uitstekende restaurants te ontdekken.

Een introductie

Welkom in Ho Chi Minh City. Bij vele locals en reizigers nog steeds bekend als Saigon. Je bent terecht gekomen in Vietnam's grootste en meest energieke stad. Het leven in de stad gaat in sneltreinvaart en er lijkt geen eind te komen aan de onaflatende stroom scooters die het straatbeeld van de stad bepalen.

De stad kwam in handen van de Fransen in 1859 en tijdens een wandeling door de stad kun je nog steeds veel invloeden van die tijd in met name de architectuur terugzien. Lange tijd was Saigon de hoofdstad van Vietnam tot deze in 1975 in handen kwam van de Noord Vietnamezen die de naam veranderden naar Ho Chi Minh City.

Ho Chi Minh City ontwikkelt zich razendsnel en de contrasten in de stad zijn groot. Het ene moment sta je cocktails te drinken in een van de luxe skybars en het andere moment zit je op kleine plastic krukjes een kom soep te eten. 

Naast een aantal interessante bezienswaardigheden en enkele excursies buiten de stad gaat het hier allemaal om het leven op straat en het nachtleven. Ho Chi Minh City heeft de beste uitgaansgelegenheden en restaurants van Vietnam en je kunt je hier al etend en drinkend hele dagen vermaken.

Hoe kom ik aan de overkant?

Het eerste wat je waarschijnlijk opvalt is het super chaotische verkeer. Hoe baan je jezelf een weg door de mierenhoop aan brommers?

Lees ook eens deze blog over hoe je moet oversteken in Vietnam voor een aantal handige tips.

5x wat te doen in Ho Chi Minh City

1. Een wandeling door Cho Lon

Een bezoek aan Saigon is niet compleet zonder een wandeling door Cho Lon, Saigon's Chinatown. De wijk is rijk aan een groot aantal mooie pagodes, oude winkelpanden en de bekende Binh Tay markt. Deze levendige markt is het thuis van groothandelaren die de lokale winkels bevoorraden. Veder ontdek je de vele steegjes en handelsstraten die Cho Lon zo'n levendige wijk maken.

cho-lon

2. Vul je maag met streetfood

Schelpen, krab en inktvis in district 4 of Banh Trang Nuong in het park. De stad heeft een ruime keuze aan de beste streetfood gerechten. Het toenemende aanbod aan streetfood tours bewijst dit. En wat te denken van een heerlijke Banh Mi als ontbijt. Deze vietnamese versie van het franse stokbrood gevuld met pate, vlees, komkommer en andere groenten en kruiden is een absolute hit.

3. Ervaar het verkeer tijdens de avondspits

Spring achterop een Xe Om of huur je eigen scooter en ervaar hoe het is om tijdens de avondspits door het centrum te rijden. Wat vanaf de kant als totale anarchie lijkt, is als je er middenin zit best ok georganiseert. Zie hoe de meest vreemde voorwerpen vervoerd worden en zie hoe de jongere generatie van top tot teen uitgedost klaar is voor het nachtleven.

verkeer in saigon

4. Zonsondergang vanaf een skybar

Ho Chi Minh City heeft een groot aantal skybars waarvanaf je de krioelende menigte kunt bekijken onder het genot van een cocktail. Zeker tijdens zonsondergang is dit een machtig schouwspel terwijl de lucht langzaam van kleur veranderd. En de meeste skybars hebben tijdens dit tijdstip happy hours dus het is ook nog goed voor de portemonnaie.

ho-chi-minh-city-van-boven

5. Doe een dagtrip buiten de stad

Leer over het indrukwekkende tunnelcomplex van Cu Chi dat gebruikt werdt door de Vietcong tijdens de Vietnam oolog en bezoek de indrukwekkende Cao Dai Tempel. Of wat te denken van de Mekong Delta

Ligging, klimaat en de beste reistijd

Ho Chi Minh City ligt in het zuiden van Vietnam, 1800km ten zuiden van de hoofdstad Hanoi. Voor vele reizigers is dit de begin of eindbestemming van hun reis. De internationale luchthaven Tan Son Nhat ligt 6 km ten noorden van het stadscentrum ( aangeduid als district 1 ) en is goed bereikbaar per bus of taxi.

Ho Chi Minh City is eigenlijk het gehele jaar door prima te bezoeken maar de beste tijd is zonder twijfel tussen december en maart. De temperatuur is dan zeer aangenaam wat een flinke stadswandeling uiterst plezierig maakt.

Het regenseizoen loopt grofweg van juni tot november en is ook een aangename tijd om de stad te bezoeken. Zeker op bewolkte dagen voelt het niet zo heet aan. De regen komt meestal kort maar hevig aan het einde van de middag.

Van het vliegveld naar je hotel

Na aankomst op het vliegveld is het allemaal vrij overzichtelijk. Na de douane en het ophalen van de bagage staan de taxi’s je al op te wachten. Een rit naar district 1 moet niet meer kosten dan VND 200.000 wat neerkomt op zo’n 8 euro. 

Airport bus 152 of 109

Goedkoop en gemakkelijk. De airport bus nummer 152 en 109 brengt je in ongeveer 30 minuten naar het Ben Thanh busstation in het hart van de stad. De prijs is rond de VND 6.000 (152) afhankelijk van hoeveel bagage je hebt. Je vind de bus door na aankomst naar rechts te lopen. Sinds kort is er ook de optie om de iets comfortabeler bus 109 ( VND 20.000) naar het centrum te nemen. De gele bussen hebben een opvallend uiterlijk en brengen je in korte tijd van het vliegveld naar district 1.

Bezienswaardigheden in Ho Chi Minh City

Ho Chi MInh City heeft genoeg bezienswaardigeheden om je een aantal dagen bezig te houden. Ik heb deze lijst voor je samengesteld waarin je de bekendste terug kunt vinden. Neem echter ook eens de tijd om gewoon een beetje te verdwalen tussen de vele steegjes en straatjes. Hier is het waar je vaak verrassende dingen ziet.

Hoeveel dagen heb je nodig?

Als je moet kiezen tussen langer in Hanoi of Ho Chi Minh verblijven zou ik voor Hanoi kiezen. 

Voor de individuele rondreizen die we organiseren plannen we meestal maar een kort verblijf in Saigon maar dat is vooral vanwege de voorkeur de reis in het noorden te starten. 


heb je langer de tijd dan is een dag of drie goed te besteden in deze stad.

Jade emperor pagode

Pagodes zijn in Ho Chi MInh City bijna net zo vaak te vinden als Pho restaurants en de meeste zijn niet echt interessant om te bezoeken. De Jade Emperor pagode is echter één van de fraaiste pagodes en gelegen net buiten het centrum gemakkelijk te bereiken.

De pagode dankt zijn naam aan de Jade Keizer die beslist wie er een plekje in de hemel krijgt. Het complex is populair bij Vietnamezen die hier hun offers komen brengen en bidden. De pagode is door zijn rokerige en donkere interieur erg fotogeniek en zeker een bezoek waard. Zorg ervoor dat je gepast gekleed gaat en de bezoekers niet teveel stoort in hun rituelen.

Adres: 73 Mai Thi Luu district 3

War remnants museum

Heb je maar tijd voor één museum dan is dit het museum dat je moet bezoeken. Het museum laat de verwoestende gevolgen van de Vietnam oorlog op een indringende manier aan de bezoeker zien.

Het museum bestaat uit een buitenplaats waar tanks, kanonnen en helikopters tentoongesteld staan. Binnen zijn er 3 verdiepingen met verschillende zalen vol foto’s en tekstuitleg die de gruwelijkheden van de oorlog duidelijk maken.

Adres: 28 Vo Van Tan district 3

Herenigings Paleis

Het reunification palace of zoals wij het noemen het herenigings paleis is een andere belangrijke bezienswaardigheid in Ho Chi MInh City. Hier kwamen op 30 April 1975 de eerste noord Vietnamese tanks de stad binnen denderen wat de val van Saigon inluidde.

Omringd door een machtig park is het paleis een niet te missen bezienswaardigheid in de stad. De imposante zalen van het paleis zijn te bekijken alsmede de indrukwekkende bunkers onder het paleis. Een bezoek aan het paleis is gemakkelijk te combineren met een bezoek aan de Notre Dame en het postkantoor wat allemaal op loopafstand van elkaar ligt. 

Adres: 136 Nam Ky Khoi Nghia

Het hoofdpostkantoor

Dit typisch Frans koloniale postkantoor is één van de oudste gebouwen in Ho Chi MInh City en was lange tijd het drukste postkantoor in Vietnam. Het exterieur en interieur van het kantoor zijn prachtig en met name het plafond maakt indruk.

Het grote portret van Ho Chi Minh heeft ook een prominente plek gekregen in het gebouw. Ondanks dat het kantoor nu vooral een toeristische attractie is kun je hier nog steeds pakketten en kaarten versturen. Een goede gelegenheid om een kaartje naar huis te sturen als je er toch bent.

Adres: 2 Cong xa Paris

De Notre Dame

Tegenover het centrale postkantoor ligt de imposante Notre Dame. Deze kathedraal werd gebouwd door de Fransen tussen 1877 en 1883 met als doel om religieuze diensten aan te bieden. Alle materialen voor de bouw werden geïmporteerd uit Frankrijk. Elke zondag om 9.30 kun je de mis bijwonen.

De Notre Dame van Saigon

Ben Thanh markt

De Ben Thanh markt is een ander imposant gebouw in het hart van de stad. Voorheen werd het marktgebouw gebruikt als markt voor de lokale bevolking maar sinds de massale instroom van toeristen worden hier vooral souvenirs verkocht.

De nauwe gangetjes van de markt hebben een groot aanbod aan kleding, horloges, sieraden en souvenirs en is dan ook één van de beste markten om vakantie inkopen te doen. De verkopers kunnen soms vrij agressief zijn en afdingen is erg belangrijk. Deel de gequote prijzen door drieën om op een eerlijke prijs uit te komen.

Cho Lon, Saigons Chinatown

Cho Lon is de oude Chinese wijk in district 5. De wijk leent zich ideaal voor een wandeling en heeft een aantal erg fraaie pagodes, markten en oude Chinese huizen. De Binh Tay markt is bijvoorbeeld een erg interessante markt om te bezoeken. Qua bouwstijl komt deze erg overeen met de meer toeristische ben Tanh markt, maar hier wordt je niet lastig gevallen door agressieve verkopers. De verkopers verkopen hier in bulk en zijn de leverancier voor vele winkels in de stad. De foodcourt in het achterste gedeelte van de markt is een prima stop voor een lunch waarbij je keuze hebt uit een groot aantal heerlijke gerechten.

Ho Chi Minh Museum

Het ho Chi Minh museum is gehuisvest in een Frans koloniaal pand. Hier kun je een kijkje krijgen in het leven van de grote leider ‘’Uncle Ho’’. Voor vele toeristen is de grote leider vrij onbekend maar voor Vietnamezen is hij absoluut belangrijk. Een goede mogelijkheid voor als je extra tijd hebt om dit museum te bezoeken.

Adres: 1D Nguyen tat Thanh

Dam Sen waterpark

Heb je even genoeg van de hitte in de stad of reis je met kinderen dan is een dagje naar het Dam Sen waterpark een welkome afwisseling. Het park heeft een groot aantal glijbanen en een zwembad en een korte taxirit brengt je gemakkelijk naar het park.

Adres: 3D Hoa Binh, district 11

Ho Chi Minh people’s committee

Ontworpen door de Franse architect Gardes is dit gebouw op de kop van Nguyen Hue straat een echt herkenningspunt in Saigon. Doordat het gebouw nog steeds door de overheid gebruikt wordt is het helaas niet mogelijk om binnen een kijkje te nemen.

Nguyen Hue walking street

De walking street op Nguyen Hue is een welkome aanvulling op de stad. Eindelijk is er een plek waar de brommers niet de baas zijn. De straat is populair onder toeristen en lokals en is een prima plek voor een avondwandeling. De straat wordt geflankeerd aan beide zijden met een scala aan coffeeshops en ijstentjes.

Excursies vanuit Ho chi Minh City

Ho Chi Minh City is de ideale basis voor een aantal interessante dagtrips waaronder de Mekong Delta, De fameuze Cu Chi Tunnels, de Cao Dai tempel en het Can Gio bioreservaat.

Cu Chi Tunnels

Bekend van de Vietnam oorlog. De Cu Chi tunnels was een complex tunnelstelsel van waaruit de Vietcong de Zuid Vietnamezen en de Amerikanen aanviel. Onder de grond hadden zij vele faciliteiten zoals ziekenhuizen en scholen. De Tunnels zijn breder gemaakt voor de toeristen om te ervaren hoe het was onder de grond. 

Cao Dai Tempel

Veel tours combineren een bezoek aan de Cu Chi Tunnels met een bezoek aan de Cao Dai tempel in Tay Ninh. Caodaisme is een relatief nieuw religie dat is ontstaan in 1926 in de stad Tay Ninh. Hier vind je dan ook de grootste Cao Dai Tempel in Vietnam.

Cao Dai tempelcomplex

Excursies naar de Mekong Delta

Voor een dag tour heb je de mogelijkheid om naar My Tho of Ben Tre te gaan. Met name Ben Tre is echt een aanrader vanwege de kleinere aantallen toeristen die het aantrekt. Hier kun je een boottour door de nauwe kanalen doen en zien hoe de lokals verschillende regioproducten produceren. 

Noteer deze tour

Voor een onvergetelijke ervaring ga je mee op onze tweedaagse Mekong Delta tour. Een echte off the beaten track tour en je verblijft bij de gids thuis. 

Top voor reizigers van alle leeftijden.

Een bezoek aan Vung Tau

Voor wie even de stad wilt ontvluchten door de kust op te zoeken is de badplaats Vung Tau een aardige optie. Je bent er erg snel vanuit Ho Chi Minh en ondanks dat het niet een super mooi strand is is de stad wel leuk om te bezoeken. Ik raad aan om doordeweeks te gaan vanwege de enorme stroom aan toeristen tijdens de weekenden.

Vlieg naar de eilanden

Ho Chi Minh City is de perfecte uitvalsbasis om de paradijselijke eilanden te bezoeken. 

Binnen een uur ben je vanaf het vliegveld op het prachtige Phu Quoc of het idyllische Con Dao.  Op deze eilanden vind je de beste stranden van Vietnam. Een absolute aanrader maar lees je van te voren even in over de beste reistijd voor Zuid-Vietnam want tijdens het regenseizoen wil het nog wel eens spoken op de eilanden. 

Eten en drinken

Van street food tot fine dining. Ho Chi Minh City heeft het allemaal en het is hier waar je de beste restaurants van Vietnam vindt. Ik zal hier enkele goede locaties voor eten en drinken geven. Bekijk ook eens de Engeltalige site van de Saigoneer. Daar vindt je alle informatie over data van evenementen en wat de nieuwste hotspots zijn.

Saigon street food market

Ben je zoals veel toeristen een beetje huiverig voor de hygiëne van al het Street food dan is dit de plek om naartoe te gaan. Geopend in 2015 huisvest deze markt een keur aan kraampjes waar alle klassieke Vietnamese street food gerechten worden verkocht. De markt is schoon en perfect voor toeristen die graag verschillende gerechten willen proberen. Na dat je besteld hebt kun je plaats nemen aan een van de lange tafels achterin de markt. De centrale locatie net achter de Ben Thanh markt maakt dat je deze markt moet bezoeken.

Adres: 19 Thu Khoa Huan

Bui Vien Street ( Backpackers area)

De straten rond Pham Ngu Lao, Bui Vien en De Tham kenmerken zich door de vele goedkope hostels, hotels, bars en restaurants. Deze omgeving is met name populair bij backpackers vanwege het actieve nachtleven. De straat Bui Vien is waar het in de avond gebeurt. De straat wordt soms vergeleken met de bekende Koh San Road in Bangkok.

Vietnamees eten op Pasteur street

Op 160 Pasteur vind je het beroemde Vietnamese restaurant Nha Hang Ngon. Het restaurant is gehuisvest in een prachtig koloniaal pand en alle Vietnamese klassiekers worden geserveerd. In de steeg rechts van dit restaurant op nummer 158 vind je een absoluut pareltje in de restaurant scene van Saigon. Secret garden restaurant is gelegen op een dak. De ingang vind je in de steeg waarna je een aantal trappen op moet lopen. Het restaurant serveert gerechten die getypeerd kunnen worden als ‘’Vietnamese home cooking style’’. De sfeer in het restaurant is fantastisch en omdat je op een dak zit zorgt een briesje voor wat koelere lucht. Reserveren in het weekend is noodzakelijk.

Chill Skybar

De bekendste sky bar van Ho Chi MInh Stad vind je vlak bij de backpackers area van Pham Ngu Lao. Vanaf dit gebouw heb je een prachtig uitzicht over de drukke straten van district 1. Aan te raden is om rond zonsondergang te komen.

Hotel tips

Zoals te verwachten van zo'n immense stad is er ook een enorm aanbod aan hotels in elke prijsklasse. Ik heb de beste hotels voor elk budget voor je op een rijtje gezet op de pagina met de beste hotels in Vietnam. Hier vind je meer informatie over de prijs, faciliteiten en locatie.

Toffe bestemmingen in de buurt van Saigon

Je bent vanuit Ho Chi Minh City in een handomdraai op een groot aantal fraaie bestemmingen. Kies hieronder waar je naartoe wilt.