Op een snoeihete avond in Saigon heb ik de woonkamer met behulp van de airconditioning maar omgetoverd tot vrieskist. Vriendin Thuy en hond Jimmy vinden dit blijkbaar niet zo’n goed idee gezien de dikke deken waarmee ze op de bank liggen. Ik ben het internet aan het afstruinen op zoek naar informatie over gebeurtenissen tijdens de Vietnam oorlog en beland op een pagina over de belegering van Hue en het daaropvolgende bloedbad.
Op Youtube vind ik een filmpje met verschrikkelijke beelden van de dagen na het bloedbad, begeleid door treurige muziek. Thuy veert op en roept ‘’Hey, dit is Trinh Cong Son, waar vind je dat nu weer? Hij is beroemd en dit nummer roept een hoop emoties op bij de Vietnamese mensen’’.
Ze laat nog wat meer van zijn muziek horen en hoewel ik er niet veel van begrijp doet de melodie en haar uitleg een hoop. Ik kom erachter wat zijn invloed was op de Vietnamese muziek en de inwoners van dit door jarenlange oorlogen geteisterde land.
Het leven van Trinh Cong Son
Son is geboren in Buon Ma Thuot in de Centrale Hooglanden en opgegroeid in Hue waar hij naar het ‘’Lycee Francaise’’ ging. Later studeerde hij westerse filosofie in Saigon. Om de latere dienstplicht te vermijden deed hij in 1961 een tweede studie op de lerarenopleiding in de kustplaats Quy Nhon. Na afronding van die studie gaf hij enkele jaren les op een basisschool in Bao Loc.
In de 60 en 70er jaren schreef hij als de getallen kloppen meer dan 500 liedjes. Met liefde en oorlog als hoofdthema’s. Door het gebruik van zijn gitaar en de vele protestliederen werd hij in deze periode ook wel de Bob Dylan van Vietnam genoemd.
Na de val van Saigon ook wel de dag van de hereniging genoemd werd Son door de nieuwe Communistische regering veroordeeld tot heropvoeding in een strafkamp. Zijn familie was inmiddels gevlucht naar Canada. In de jaren daaropvolgend werd zijn muziek steeds populairder en gecoverd door vele zangers en zangeressen. Op 1 april 2001 overleed hij in Saigon dat inmiddels de naam Ho Chi Minh Stad had. Honderdduizenden mensen kwamen naar zijn begrafenis als eerbetoon en spontaan concert.
Zijn muziek
Zoals eerder geschreven waren de liefde en de oorlog Son’s grootste thema’s . In het nummer Gia Tài Của Mẹ zingt hij over hoe jarenlange overheersing door de Chinezen, de Fransen en de slopende burgeroorlog heeft geleid tot een nalatenschap van graven.
Het bloedbad van Hue
Noord Vietnamese troepen vielen op 31 januari 1968 de keizerlijke stad van Hue binnen. Deze aanval was onderdeel van het TET offensief. De belegering duurde 26 dagen waarna Amerikaanse luchtaanvallen de stad verwoestten en Amerika de controle overnam. In de periode van de belegering doodde het Noord Vietnamese leger naar schatting 5800 burgers waaronder vele vrouwen en kinderen. De lichamen werden later ontdekt in de vele massagraven rond Hue.
Trinh Cong Son schreef over deze gebeurtenis het lied Hát trên những xác người. Hij zingt hier over de lichamen die op de stoepen van de stad, in de rivier en op de rijstvelden lagen. Zelfs voor de poorten van Pagodes lagen de levenloze lichamen.
In de video hieronder kun je luisteren naar het lied gecoverd door zangeres Khanh Ly. Zij heeft vele nummers van Trinh Cong Son gezongen en opnieuw uitgebracht. Het lied begint rond minuut 1.20
Dit vind je misschien ook interessant